Євробачення для України, як один із шляхів євроінтеграції.


Автор: Дичаківський Валерій,
учень 11-А класу

Безумовно, Україна досить певними кроками прямує до Європи та вже багато років поспіль є невід’ємною частиною процесу євроінтеграції. Цей процес є водночас і важливим для нашої країни, оскільки це шанс жити згідно найкращих стандартів життя чи хоча б наблизитись до них, а з іншого боку, інтеграція – це складний шлях у всіх аспектах не тільки для України, а й для всіх країн, які вирішили жити краще, адже інтеграція передбачає реформи у всіх галузях життя. Зараз, на прикладі міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення» спробуємо зрозуміти, чи участь у цьому конкурсі збільшить наші шанси прискорити цей процес.

Євробаченню в травні цього року виповниться вже 62 роки. Я та всі

українці пишаємося, що вже вдруге цей конкурс проходитиме в Україні. Попередньо, 12 років тому, 50 конкурс Євробачення приймав Київ. Ця подія стала тим важелем, щоб уся аудиторія різних країн дізналась, що в центрі Європи є чудова та квітуча Україна. Різні журналісти вже тоді зазначали, що Україна зробила потужний крок уперед в якості проведення шоу та організації різних заходів. 2004 (перемога Руслани) – 2005 – роки, коли Україна досить гучно заявила про себе.

Після проведення масштабного конкурсу, Україна і далі продовжує дивувати європейців. Наступного року нас представляла запальна дівчина Тіна Кароль, яка з модним звучанням та народними мотивами посіла місце у топ 10. 2007 рік був одним із найскандальніших років участі України на пісенному конкурсі. Закритим відбором, Телекомпанія «ПЕРШИЙ» обрала Верку Сердючку представником нашої країни. Такий вибір викликав хвилю негативних емоцій серед українців. Адже під образом Сердючки ховався Андрій Данилко, і, певно, всіх хвилювало, що Україна не може бути «так» представлена. Але як там би не було, Європу ми таки знов сколихнули. Нестандартний образ та запальна пісня вибороли для нас 2 позицію. На мій погляд, образ Сердючки приніс свою частку у процес євроінтеграції. Так як Європа усіма способами воює за права ЛГБТ спільнот, вибір України показав, що ми схвально відносимось до людей цього класу. Із - поміж учасників різних років, кожного року прихильники конкурсу «відриваються» під «Веркіни мотиви». Далі рік за роком Україна посідала найкращі позиції у топ 15. Пісні наших виконавців лідирувала у чартах різних Європейських країн. Все, Україна, знайшла своїх слухачів та прихильників.

Але як би там не було,  в останні роки конкурс «Євробачення» став тісно пов'язаний з політикою, що є дуже прикро. Це стало помітно 2013 року, коли Україна отримала від Росії 1 бал, а Росія від нас 4 бали, хоча обидві пісні посіли місце у топ 5. Але цьому ніхто не приділяв уваги.

2014 рік, трагічні події на Майдані незалежності, початок Антитерористичної операції на Сході. Політичний конфлікт вже переходив усі межі і не обійшов «Євробачення». У той складний час Україну представляла Марія Яремчук, з піснею про час, де головним змістом було кохання, але співачка доносила меседж, що треба любити один одного. Час пройде, а осад залишиться. Вже тоді конкурсанток з Росії освистували. Європа почала пильно приглядатись до України. Усі світові ЗМІ тільки і писали про складне становище в Україні. Але ми не скорилися, ми боролися, боремося і врешті переможемо. Як ми це з вами і зробили минулого, 2016 року. Неймовірна Джамала розповіла більш ніж 200 млн. слухачам  історію кримських татар, яких було депортовано 1944 року. Пісня з неймовірною енергетикою, яка просто збиває тебе з ніг і щоразу заставляє замислитись. Недивно, але слід було очікувати різних провокацій з боку Росії, які вбачали у пісні «політичний підтекст» і намагалися перешкодити нашій конкурсантці виступити у Стокгольмі.

Але вона змогла. Уся Європа 3 хвили, затамувавши подих,  дивилась той неймовірний виступ, який символізує  і кримських татар і українців. Кінець. Позаду Джамали на сцені виростає дерево, яке в Європі стало символом відродження. Усіх ця історія зворушила і привернула ще більше уваги до «українського питання» та анексованого Криму. Та попри складне становище, Україна таки проводить 62 пісенний конкурс. Чи може це стало поштовхом, бо Європейський Союз пришвидшив процес одержання безвізового режиму?!


Вже в травні Україна готується здивувати усіх трьома неймовірними шоу, які пройдуть 9, 11 та 13 травня у МВЦ. З огляду на ці події, чи зможемо ми вже в цьому році закінчити процес євроінтеграції – невідомо. Але знаю точно, що європейці, повертаючись до України через 12 років, побачать її абсолютно новою та неймовірно сучасною.