Інновації в гімназії. Онлайн-щоденник.


Автор: вчитель інформатики Саченко Світлана Геннадіївна

 Інноваційні технології завжди були пріоритетним напрямком діяльності Миколаївської гімназії 2. Саме тому, з метою підтримки постійного взаємозв’язку з адміністрацією, вчителями, батьками та учнями в гімназії був створений в 2010 році онлайн-щоденник.
     Вільного доступу і гостьового режиму він не має, тому необхідно обов’язково звернутися до адміністратора – Горбенко Ольги Михайлівни, яка виконає реєстрацію і надасть логін та пароль.


   Перейшовши по ссилці http://gymnasiya-2.myshkola.com перед користувачем з’явиться сторінка авторизації (Рисунок 1).

Рисунок 1. Авторизація


   Кожен користувач має свою власну сторінку з особистими даними. Меню однакове (Рисунок 2) і містить наступні пункти:
1. Особисті повідомлення
2. Відправити SMS
3. Відправити Emаil
4. Учні
5. Батьки
6. Вчителі
7. Бібліотека
8. Замітки
9. Тести
10. Відео конференція



Рисунок 2. Меню


   Двома головними функціями щоденника є забезпечення постійного взаємозв’язку всіх учасників освітнього процесу в гімназії та повідомлення результатів навчальної діяльності учнів батькам.
   Щодо першої функції, передбачено обмін повідомленнями в середовищі самого онлайн-ресурсу та для відправки нагальної інформації SMS-оповіщення. Вхідні та відправленні листи можна переглянути в меню «Особисті повідомлення», де непрочитані повідомлення відображаються блакитним кольором, а переглянуті – білим.
   Відповідно до другої функції, батьки можуть переглядати оцінки виключно своєї дитини по предметам, які вивчаються в її класі, для цього в онлайн-щоденнику виділений спеціальний розділ. Для зручності огляду оцінок можна встановлювати період (Рисунок 3), який цікавить в навчальному році.


Рисунок 3. Період отримання оцінок


   Деякі комірки з оцінками зафарбовані певним кольором, який відповідає одному з видів контролю: поточна, контрольна, тематична, семестрова, річна, за зошит, самостійна, на пам’ять, екзаменаційна.
   Технічна підтримка постійно вдосконалює інноваційний навчальний ресурс. Так, нещодавно з’явився розділ з тестами, завдяки яким учитель може проводити дистанційне оцінювання знань. На даний момент, ведеться розробка і тестування особистого хмарного сховища.
   Онлайн-щоденник є інноваційним інструментом в організації навчальною діяльності в гімназії, який допомагає дистанційно навчатися, передавати інформацію.