Роздуми на тему "Інтернет-залежність: реальна загроза чи надумана проблема?" учнiв середнього шкiльного віку.


Автор: Гильмутдинова Эльмира, ученица 6Б класса


Сучасне життя – дуже динамічне, насичене інформацією і подіями. А сучасне покоління не хоче, а іноді вже і не може жити без смартфону в руці. Зараз більшість підлітків проводить багато часу в соц. мережах. І в цій статті я б хотіла розібратися, чому так сталося. Діти ховаються в соцыальних мережах, бо їм нецікаво жити в «реалі», їм потрібно шукати гострих вражень в інтернеті, вони хочуть втекти від своїх обов’язків?

В більшості випадків на появу інтернет-залежності впливає багато факторів: самі підлітки та їх стосунки з близькими, неуважне

ставлення батьків до потреб й інтересів дітей, можливості, які надає віртуальне життя. І неважливо, якими шляхами дитина потрапила в цю ситуацію, але інтернет-залежність забирає багато часу та не дає можливості думати, міркувати, мріяти, досягати мети.

Часто гуляючи парком, я стала помічати, як мами колисають дитину та одночасно мобільний телефон. Або дають дитині планшет, щоб та замовкла. А самі потім дзвонять подрузі та говорять, бач їхня дитина окрім телефону нічого до рук не бере. Ще одне моє спостереження. Пара, сидячи в кафе, не розмовляє між собою, а просто уп’ялась в екран телефону, навіть не смакуючи їжу. Мені дуже шкода, що замість користі, яку мав би приносити інтернет, він руйнує нашу звичку до спілкування.

Кожна людина має право на самовираження і соціальні мережі, зокрема Інстаграм, цьому сприяють. Але проблема виникає тоді, коли хтось бажає виглядати краще, ніж він є. Якщо по життю в тебе ну ніяк не складається, ти просто можеш відфотошопити фото, ввімкнути фільтри і все! Ти зірка. Мало того, що користувач обманює людей, він ще й обманює себе, роблячи маску. А інший, дивлячись на гарну картинку, знецінює себе, втрачає віру в свої сили.

Проте є й багато надихаючих прикладів життя, поведінки, порад. І, знаючи, що тобі потрібно, можна за допомогою тих самих соціальних мереж розвивати себе, свої здібності, знайти однодумців.

Здається, мої висновки суперечливі. Але це лише на перший погляд. Інтернет був створений на допомогу людям, і лише від того, як ми будемо користуватися ним, залежить принесе він користь чи навпаки.

Не втікайте від реальної взаємодії з людьми, не втікайте від себе. Хоча б на один день увімкніть телефон на беззвучний режим і проживіть день на повну.