Унікальний, цікавий, незабутній!


Автор: учениця 8А класу  Стасюк Діана

В нашій школі існує чудова багаторічна традиція. На початку кожного навчального року восени, точніше у вересні, школярі відвідують класом видатні місця рідного краю.
Цього вересня, в чудовий теплий

день, ми, учні 8 го класу помандрували у казкову місцину нашого Побужжя: Арбузинський та Актовський каньйони. Арбузинський каньйон називається так тому що там поряд протікає некваплива річка Арбузинка, яка дає живильну вологу рослинам і деревам цього чудового краю.
Спочатку ми побували в Актовському каньйоні та славнозвісних Білих скелях. Актовський каньйон знаходиться в селі Актове Вознесенського району. Він є частиною регіонального ландшафтного парку «Гранітної-Степове Побуджжя». Цей вражаючий уяву каньйон знаходиться в долині річки Мертвовод, що є притокою річки Південий Буг. Його довжина приблизно 5 км, а висота скель досягає 50 м. Унікальні білі скелі, назву свою отримали через те, що раніше тут видобували крейду. Зараз кар’єр закинутий, а білосніжні гори нагадують відоме Паммукале, від яких неможливо відірвати очей. Також ми зацікавились назвою річки Мертвовод. Екскурсовод нам пояснила, що існує багато версій щодо походження цієї назви.
Після перепочинку ми відвідали ще й Арбузинський каньйон, який знаходиться при впадінні річки Арбузинка у Мертвовод. Тут немає таких гострих скель як в Актовському, більше плаского каміння. Ці скелі (за легендою) колись створив вулкан, тому в до цього часу ґрунт ніколи не промерзає. Тому тут ростуть унікальні рослин, зимують птахи та живуть рідкісні звірі.
Крім побаченого, ми ще дізналися, що за каньйоном існує гранітний кар’єр, каміння з якого використовують у будівництвах по всій Україні.
Екскурсія закінчилась, усім все дуже сподобалось і запам’яталось.
Бажано, щоб про цей туристичний маршрут більше знали по всій Україні, він унікальний, цікавий, незабутній. Таким він став для мене!