Психологічні поради батькам щодо підготовки учнів до НМТ


                                                                      Психологічна служба ліцею повідомляє: 

                                                                                                                                                                 Шановні батьки! Напередодні складання НМТ важко утриматися від хвилювання, адже вступ дитини до вищого навчального закладу – це важливий крок у житті кожної сім’ї. Навіть якщо дитина не просить підтримки, вона може її потребувати. Якою може бути ця підтримка? Перш за все, це турбота про вашу особисту емоційну рівновагу. Дитина підсвідомо зчитує емоційний стан батьків, і якщо в цей складний час ви відчуваєте надмірний стрес, намагайтесь не перевантажувати дитину власними проблемами і страхами, це може підвищувати загальний рівень тривожності у дитини. Дайте дитині зрозуміти, що вона може розраховувати на вашу підтримку, з якою б потребою вона не звернулася, а вашого ресурсу, часу та сил вистачить на її складнощі. Це не означає, що ви повинні вирішувати проблему дитини за неї, подбайте про те, щоб дитина мала можливість поділитися своєю проблемою з вами. Будь-якою. Без почуття провини та сорому.

 

Встановлюйте контакт із дитиною, обговорюйте не тільки формальності, а й почуття, які виникають у дитини в ході підготовки до екзамену. Йдеться не про те, щоб переслідувати дитину із запитаннями щодо ходу підготовки, контролювати кожний її крок і встановлювати занадто високі стандарти. Намагайтесь зрозуміти як почувається ваша дитина напередодні складання іспиту, спробуйте підбадьорити, запропонувати допомогу. У разі надмірного стресу під час підготовки до іспитів, який негативно впливає на повсякденне життя дитини (порушення апетиту, безсоння, тривалі періоди поганого настрою, відмова від спілкування з друзями або хобі), доцільно розглянути можливість звернутися з цим питанням до психолога.

І, безумовновірте  у свою дитину, у те, що вона зможе підготуватися до НМТ і успішно скласти іспит. Не заперечуйте і не перебільшуйте труднощі на шляху до мети, підкреслюйте здібності і можливості дитини впоратися із цим завданням. Пам’ятайте НМТ – це дуже важливий і відповідальний крок у житті, але здоров’я та емоційне благополуччя дитини понад усе. Ваше безумовне прийняття, розумна підтримка і любов – найкраща інвестиція у  майбутнє вашої дитини.