Відгук на виставу “Мина Мазайло” М. Куліша


Автор Серебро Марія, учениця 11 Б класу

На уроці української літератури учні 11-Б класу мали змогу насолодитися чудовим виступом однокласників. Вони підготували сценку за твором «Мина Мазайло», автором якого є Микола Куліш. Усього на «сцені» було троє учнів та мінімальні декорації. Неперевершена аматорська гра передала головну ідею твору. Відчувалось, що однокласники поринули в атмосферу 20-х років минулого століття, а костюми допомагали глядачам поєднати зорове та слухове сприйняття інформації.

Проблеми шовінізму, українізації та суспільних змін, порушені у творі «Мина Мазайло», є актуальними й донині. Мина – головний герой, його дружина та донька прагнуть змінити суто українське прізвище, цураючись рідного слова та славетного минулого. Їхній син категорично заперечував та засуджував наміри родини. Про що це говорить? У сім‘ї відбувається ідеологічний розкол. Таке явище несумісне з родинним щастям та добробутом. Посилює проблему те, то в справу втручаються інші родичі, що мають власні погляди на цю ситуацію.

Чому ж твір є актуальним у наш час? Зараз у соціумі панує непорозуміння на мовному тлі. Погано, коли знайомі сваряться через це, а ще гірше, коли існує ворожнеча між членами родини. Микола Куліш довів, що прагнення здобути зовнішню атрибутику (прізвище, одяг, книжки) ніколи не завершується добре. Людина відчуває себе більш поважною, вищою за статусом, але тільки на словах. Чи дійсно Мокій прагнув покращити життя побратимів? Ні. Чи допомогли книжки з антропології змінити майбутнє українського суспільства? Також ні. Саме тому зараз важливо розуміти, що дійсно є корисним для українців, а що люди роблять щодня задля іміджу.

Хоча ця сатирична комедія була написана про події, які відбувались майже 100 років тому, можна провести чіткі паралелі із сучасністю.  Розвиток української літератури завжди йшов у ногу з українською історичною дійсністю, у тісному зв’язку з реальним життям народу. Тому вивчення за шкільною програмою творів різних епох дає можливість повністю поринути в атмосферу минулого, розвиває розуміння естетики,  життя.