Роздуми на тему "Інтернет залежність: реальна загроза чи надумана проблема?" учнiв старшого шкiльного віку.


Автор  Костенко Анастасія, учениця 10-А класу

Історія не знає жодного покоління, яке не страждало б від якоїсь залежності. Кожне покоління породжує в собі нові захоплення, пристрасті, розваги, залежності. Зараз сучасна молодь не може уявити своє життя без всесвітньої мережі -  Інтернет.
Інтернет - невід'ємна складова частина нашого життя, без якої переважна більшість людей, особливо підлітки, просто не уявляють свого існування. Мережа, як частина нашого життя, призводить до своєрідного «звикання», змушує радитися з нею та прислухатися до її порад щодо кожної дрібниці. Інтернет диктує моду на певні культурні, соціальні цінності, формує сприйняття, напевно, саме тому й виникає залежність від

мережі. Саме тому дослідження інтернет-залежності є важливим науковим напрямком  сьогодення.
Для деяких, Інтернет - ще один вид наркотика, що не поступається дією алкоголю, тютюну. Досі розглядається питання щодо розширення розділу Міжнародної класифікації хвороб, які приділяють увагу хворобам залежності. На сьогодні до переліку таких хвороб входять алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління.
Усе в нашому житті має дві сторони, як би банально чи старомодно це не звучало, - білу та чорну. Так і Інтернет. Він дозволяє не втрачати зв’язок з близькими та рідними для нас людьми, які знаходяться далеко від нас. Дає можливість дізнатися все про все. З інтернетом можна дуже швидко знайти, звантажити або придбати потрібний одяг, книгу, фільм, музику, дізнатися багато корисного: від смислу Всесвіту до рецепта чабати. Пошук нового, дійсно, нескінченний, але загрожує інформаційним перевантаженням.
Змоделю́ємо ситуацію, коли ви постійно на перший план виносите віртуальне спілкування, а не реальне. Звісно, що кожній людині самій вирішувати, який тип комунікації їй до смаку. Але, саме у способі спілкуванні можна виявити інтернет-залежність. Несвобода у спілкуванні – найголовніша проблема, яка змушує віддалятись від друзів у реальному житті, створювати фейкові, анонімні акаунти, позбавляє інтимності спілкування.
Варто замислитись, що так як і в реальному, так і у віртуальному світі, основне коло спілкування посідають друзі. Чому в соціальних мережах простіше спілкуватися? Ми можемо зіграти будь-яку роль, надягти різні маски - бути тим, ким ми насправді не є. Якщо ви вважаєте, що втеча у віртуальний світ від злої вчительки, яка задає багато "домашки", чи від тата, який кричить на вас постійно, ваше життя стане легшим, ви дуже сильно помиляєтесь. Виринати з уявного та безбідного світу стає складніше, розмовляти людською, зрозумілою для всіх мовою стає дедалі важче, а той настрій, який був під час користування мережами,  погіршується, як і ваша фізична форма. У багатьох виникає досить таке зрозуміле усім запитання:  «Нащо витрачати так багато часу на створення відносин в реальному житті, якщо у віртуальному все так просто?» 
Ще, інтернет-залежність можна порівняти з алкогольною або наркотичною залежністю, тому що, як і початківці-наркомани чи алкоголіки, інтернет-залежні люди впевнені, що в будь-який момент можуть відмовитися від звички проводити час у віртуальному світі. На жаль, це не завжди так.
Але треба пам’ятати що Інтернет наповнюють люди. Там немає нічого нетипового для людей. Інтернет - це ми. Можливо, якась прихована сторона нашого життя. Дуже часто в інтернеті можна зробити те, на що ти не наважишся в реаліях. Але, в першу чергу, ми повинні усвідомлювати, що Інтернет – це люди. Їх емоції, бажання, думки, почуття, їх погляд на життя.
Тому, підсумовуючи сказане, хочу ще раз нагадати, що все залежить від нас. Те, як ми будемо поводитися, наскільки буде сильною наша воля, наскільки будемо ми розвинуті духовно.