ДАЙ ЛАПУ, ДРУЖЕ!


Автор: Володимир Стремецький, учень 6-В класу

12 квітня 2019 року ми, учні 6-В класу Миколаївської гімназії №2, відвідали Кінологічний центр при ГУНП (Головне управління Національної поліції) у Миколаєві. Працівники центру та їх вихованці (вівчарки, спанієлі та інші собаки) нас радо зустрічали.

Спочатку ми були запрошені до актової зали центру, де нам розповіли про сам центр, основні напрямки його діяльності. Найбільше нам сподобалася

розповідь про те, яким чином дресирують собак та у яких сферах їх використовують. Ми дізналися, що собак-вихованців центру залучають до пошуку наркотиків, злочинців, а також для затримання останніх. Уявіть, собака може знайти злочинця за допомогою його речі навіть через 10 років після скоєння злочину, оскільки протягом цього часу зберігається запах поту злочинця на цій речі! Нас також дуже вразило, що собаки центру “працюють” саперами у зоні АТО — вони відшукують міни, зброю, боєприпаси. Зрозуміло, що для виконання таких важливих завдань тваринам потрібно протягом років тренуватися під керівництвом фахівця-кінолога. 

Звичайно, ця розповідь нас дуже зацікавила, у нас виникало багато запитань, на які нам відповідала кінолог центру. Вона зокрема пояснила, що жодні парфуми або інші сильні запахи не можуть збити собаку зі сліду. Нас цікавило, яку освіту потрібно мати для того, щоб працювати у центрі. Виявилося, щоб отримати таку складну й відповідальну професію, наш екскурсовод-кінолог спочатку отримала освіту в галузі ветеринарії, а потім ще юридичну! Але головне для кінолога — це дуже любити своїх вихованців, якісно й ретельно дбати про них, вміти з ними працювати.

Однак найцікавіше було попереду! Ми побачили вольєри, у яких мешкають вихованці центру, переконавшись у тому, що в кожного собаки є свій характер, свої звички, вподобання. 

Те, що сталося потім, вразило нас до глибини душі! Нам показали “виставу”, головним героєм якої став красень, гордість центру — пес Барон. Він продемонстрував свої навички, зокрема перестрибував через високі паркани, крізь колесо, затримав “злочинця”, в ролі якого виступив працівник центру в спеціальному костюмі.

Потім кінолог попросив нас зняти взуття. Барон безпомилково знаходив другий з пари кросівок учнів, заховані у шухлядках, за запахом першого! Ми були в захваті!

Найемоційнішою частиною екскурсії стало наше “спілкування” з собаками. Ми гладили їх, обіймали, багато фотографувалися. Ввічливі вихованці стійко витримали обійми тридцятьох учнів та спалахи фотокамер!

Я думаю, не один мій однокласник після цієї екскурсії задумався про те, щоб стати кінологом!