Як ми відвідали одну з найбільших АЕС в Україні


Автори: Поступаєва Діана, Авер'янова Лаура,

учениці 9-Б  класу

Вивчаючи шкільний курс фізики, усіх захопила тема атомної фізики. Саме тому, учні класів були надзвичайно щасливими дізнатись про можливість відвідати одну з найбільших АЕС в Україні, яка постачає електроенергію усьому півдню України і забезпчує електроенергією на 25%. 23.05.2019 група учнів з дев'ятих та десятих класів відвідала Южноукраїнськ. Це місто на півночі Миколаївщини відоме не тільки атомною станцією, а й гідроакумулюючою електростанцією на річці Південний Буг.
Нас вразила масштабність території АЕС. Ми не тільки пригадали теоретичні закони

фізики, на основі яких працює станція, але й мали можливість побачити їхнє практичне застосування. Досвідчений екскурсовод зрозуміло пояснимо усім зовнішню та внутрішню будову станції. Особливо цікаво було роздивлятися макети енергоблоків в усіх деталях. Нам розповіли як зберігається ядерне паливо, які існують види енергоблоків (на Южноукраїнській АЕС їх цілих три!). А чи знали ви, що паливо, що використовуються на атомних електростанціях насичене радіоактивним Ураном не більше ніж на 5%, паливо за більшого насичення використовується при виготовленні ядерних бомбах? Також ми встигли подивитися освітню короткометрівку про функціонування станції. Нас вразила довжина касет, які безпосередньо і приймають участь в ядерній реакції, вона досягає 3,5 м. Ми були приголомшені: стратегія захисту реалізується на п'яти рівнях. Система фізичних бар'єрів енергоблоків включає паливну таблетку, оболонку твела, межу контуру теплоносія першого контуру, герметичну огорожу реакторної установки та біологічний захист. Отож там цілком безпечно!
Найбільше нам сподобався тренажерний корпус, який знаходиться на території електростанції. Там ми побачили усі особливості внутрішньої будови керувального відділу. Ми мали змогу відчути себе інденерами-ядерщиками, які проходять у цих залах тренерування з підвищення кваліфікації. Ми дізналися як на панелях відображається різке припинення ядерної реакції, та припинення енергопостачання при натисканні кнопки безпеки у разі аварійних ситуацій. Все умовно відображається на великих схемах-панелях та за допомогою спеціальних звукових сигналів.
Також ми зробили чудові фото на фоні каньойонів та Ташлицького водосховища, а також зрозуміли як можна акумулювати енергію. Нам пощастило побачити як цвіте дикий ковиль наших південноукраїнських степів, який, до речі, занесений до Червоної книги України. Це була чудова освітня подорож!