ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ! Хочете стати більш стійким до стресових ситуацій? Розвивайте резілієнс!


За матеріалами Internet:

Стреси, овертайми, велике навантаження, погана комунікація… Є безліч факторів, які негативно впливають на наше емоційне самопочуття. Щоб стати більш стійким до кризових ситуацій, слід розвивати резілієнс.
Наш експерт — Тетяна Вовк, соціальний психолог, консультант із психічного здоров’я в організаціях.
Погані речі час від часу трапляються з кожним із нас. Сьогодні, завтра — це буде до кінця нашого життя. Наше завдання — навчитися правильно на це реагувати.

Що таке резілієнс?

 

Резілієнс — це здатність відновлюватися після психологічних проблем, повертатися до початкової форми після всіх челенджів життя. Цю якість можна розвивати так само, як ми вчимо мову чи опановуємо спорт.
Людям, які мають низький резілієнс, часто складно відновитися самостійно. І є високий ризик, що саме вони страждатимуть від психічних розладів.
Помилкою буде думати, що люди з високим резілієнсом ідуть наперекір усім проблемам, приймають виклики з піднятою головою та ніколи не здаються. Це не так.
Люди з високим резілієнсом під час кризи теж переживають негативні емоції, причому іноді дуже сильні. Але вони здатні за допомогою власних ресурсів або з допомогою спеціаліста швидко відновлюватися та ставати навіть кращими, ніж були до кризи.
І коли вони знов стикаються зі схожою проблемою, вони відновлюються вже швидше та легше повертаються до звичного життя.

Як розвивати свій резілієнс?

1. Визнайте, що психологічні проблеми – це теж частина життя
Перш за все, потрібно зрозуміти, що відчувати якісь негаразди з психічним здоров’ям так само нормально, як відчувати проблеми з фізичним здоров’ям.

Як розпізнати такі негаразди?
• Емоційно: люди стають більш чутливі до критики, дратівливі, невпевнені в собі.
• Когнітивно: погіршується здатність концентруватися, виникають труднощі з прийняттям рішеннь, трапляються помилки, знижується продуктивність.
• Поведінково: людина запізнюється (чи, навпаки, все робить заздалегідь), пропускає обіди, перепрацьовує або бере додаткові вихідні, менше спілкується з друзями і колегами або, навпаки, стає більш екстравертивною.
• Фізично: з’являються втома, погане самопочуття, соматичні хвороби.

2. Знижуйте рівень психологічного навантаження

Потрібно навчитись вчасно помічати, коли ваш заряд падає. Знайдіть способи, що допомагають вам відновлювати своє ментальне здоров’я. Візьміть вихідний, вимкніть гаджети, побудьте у тиші, попрактикуйте майндфулнес, або просто займіться улюбленим хобі.
Перевірте свій психологічний стан прямо зараз
Якщо хоч на один з пунктів нижче ви відповісте «так», вам потрібно взяти тайм-аут та розібратися в собі.
• Втратили інтерес до роботи.
• Ви на роботі, але думками десь далеко і думаєте про свої проблеми.
• Почали ставитися до близьких інакше. Наприклад, ваш хлопець чи дівчина раптом почали вас дратувати. І справа не обов’язково в них.
• Легко дратуєтесь.
• Відчуваєте більше втоми.
• Швидко виснажуєтеся, пригнічені.

Стаття знаходиться за посиланням: https://happymonday.ua/jak-rozvyvaty-rezilijens