ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ! Що таке психічне здоров’я людини?


За матеріалами Internet:


Під нормальним психічним здоров’ям розуміється гармонійний розвиток психіки, відповідне віку, віковій нормі даної людини.
Сприятливий функціональний стан розглядається як комплекс характеристик і функцій, що забезпечують ефективне виконання людиною завдань, що стоять перед ним у різних сферах життєдіяльності. Одним з провідних показників функціонального стану психіки є розумова працездатність, яка інтегрує основні характеристики психіки – сприйняття, увага, пам’ять. Під розумової працездатністю розуміють «певний обсяг роботи, що виконується без зниження оптимального для даного індивідуума, рівня функціонування організму». Висока розумова працездатність – один з основних показників психічного здоров’я і важливий індикатор сприятливого функціонального стану організму в цілому.


Для здорової психіки характерне позитивне емоційний стан як стійкий характер відгуків на різні події, факти. Переважний емоційний стан (радість, почуття тривоги, смуток тощо) – це настрій, той емоційний фон, на якому йде життя людини з усіма її компонентами. Саме емоційний стан чинить потужний вплив на психічне здоров’я і є його надійним індикатором, тому негативний емоційний стан – показник погіршення психічного здоров’я і здоров’я в цілому.
Складові психічного здоров’я і благополуччя:
1. Першою і найважливішою складовою є прийняття себе як людини, гідної поваги. Це головна ознака психічного здоров’я людини.
2. Уміння людини підтримувати позитивні, теплі, довірливі відносини з іншими.
3. Автономність – це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не очікувати схвалення або оцінки себе від оточуючих.
4. Екологічна майстерність – здатність людини активно вибирати і створювати власне оточення, яке відповідає її психологічним умовам життя.
5. Наявність мети в житті – наявності сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення мети.
6. Самовдосконалення – дуже важливо розвивати власний потенціал, реалізувати себе та бути відкритим до нового досвіду.
Для дітей потрібні додаткові умови:
– присутність батьків;
– уважне відношення до емоційних потреб дитини;
– самостійність та незалежність.
Комплекс дій для підтримання психічного здоров’я:
Здоровий спосіб життя
Оптимізм
Доброзичливість
Відпочинок (активний та пасивний).
Релаксація.
Самонавіювання.
Аромотерапія.
Заняття улюбленою справою.
Спілкування з близькою людиною.
Психотерапія.

Матеріал підготувала асистент кафедри нервових хвороб психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка – Савка Світлана Дмитрівна