Впровадження медійної освіти в практику роботи сучасної школи.


Автор: заступник директора з навчально-виховної роботи
 Миколаївської гімназії №2,

керівник медіашколи «Від медіаграмотності та медіаосвіти»

Нікуліна Тетяна Іванівна

Не секрет, що медіаосвіта в нашу цифрову епоху є необхідною складовою освітнього процесу. Саме тому заступники директорів шкіл міста Миколаєва, відчуваючи нагальну потребу в знаннях і практичних навичках, об'єдналися задля вироблення єдиних підходів

щодо впровадження медійної освіти в практику роботи сучасної школи. За активної підтримки директора науково-методичного центру управління освіти Миколаївської міської ради Тарасової Ольги Володимирівни, заступників директорів і всіх методистів центру в місті Миколаєві протягом майже 5 років результативно працює у форматі медіашколи творча група заступників директорів шкіл "Від медіаграмотності до медіакультури". Згідно із сучасними вимогами, усі засідання мають практичне спрямування і відбуваються в цікавих формах, учителі ЗЗСО проводять показові уроки й відкриті позакласні заходи, бібліотекарі презентують досвід роботи, практичні психологи надають поради з питань взаємодії між усіма учасниками освітнього процесу. З метою якісного інформування педагогів про інновації в системі медіаосвіти у 2018 році було створено сайт заступників директорів міста Миколаєва "Медіалабораторія ЗДНВР".

12 березня 2019 року в Миколаївській гімназії №2 у формі педагогічної лабораторії було проведено чергове засідання творчої групи "Від медіаграмотності до медіакультури", участь у якому взяли заступник директора НМЦ Деркач Ганна Іллівна, методист НМЦ Олійникова Світлана Петрівна, заступники директорів шкіл №10, 11, 16, 24, 32, 36, 37, 39, 40, 46, 50, 51, 56, 57, 60, Першої української гімназії імені М. Аркаса, Миколаївського юридичного ліцею, Академії дитячої творчості, МСНВК для дітей зі зниженим зором. Учителі Миколаївської гімназії №2 Відайко Геннадій Вікторович, Литвинова Вікторія Анатоліївна, Лобзіна Світлана Вікторівна, Царлова Ірина Володимирівна, практичний психолог Обльотова Наталя Михайлівна та заступник директора з навчально-виховної роботи Нікуліна Тетяна Іванівна (керівник медіашколи «Від медіаграмотності та медіаосвіти» протягом 3-х років) поділилися власним досвідом роботи з питання «Упровадження Інтернет-ресурсів та медіатехнологій на уроках гуманітарного циклу». Розкриваючи питання раціонального інтегрування медіаосвіти в освітній процес, з метою формування й розвитку компетентностей школяра педагоги обговорили нагальні проблеми та можливості сучасної медіаосвіти.
Надзвичайно плідною виявилася й екскурсія до Миколаївського коледжу преси й телебачення та творча зустріч із секретарем Національної спілки журналістів України, директором коледжу преси й телебачення, генеральним продюсером ТАК-ТВ, лауреатом Державної премії в галузі інформаційної діяльності імені І. Я. Франка, заслуженим журналістом України, кандидатом педагогічних наук Головченком Глібом Олександровичем. Обговорення відбувалося у форматі круглого столу, під час якого Гліб Олександрович цікаво розповів про медіаосвіту Канади і США, окреслив стандарти журналістської професії.