Тренінг з медіаграмотності «Сучасні освітні медіатехнології»


11 вересня 2019 року в Миколаївській гімназії №2 було проведено тренінг з медіаграмотності «Сучасні освітні медіатехнології» (2 години) у рамках річного загальногімназійного проекту «Медіаосвіта педагогів Миколаївської гімназії №2». Протягом заняття працівники закладу разом із медіатренером, ЗДНВР Нікуліною Т.І. окреслили такі поняття:

 

- інтерактивні форми та методи в процесі викладання медіаграмотності;

- маніпуляції, пропаганда, викривлення інформації;

- роль критичного мислення в процесі сприйняття медіамеседжів;

- інформаційна безпека;

- медіаосвітні технології при викладанні предметів у школі.

Учасники тренінгу активно долучилися до виконання інтерактивних вправ, жваво обговорювали питання медіаманіпуляцій та булінгу вчителів та учнів на прикладі сайтів, зацікавилися зразками пропаганди, ознайомилися із грою «Медіаграмотна місія», дуже обережно поставилися до гри «Купи 10 гривень за 2». Особливу зацікавленість викликали поняття фактчекінгу, медіаманіпуляцій та застосовування на практиці медіаосвітніх технологій на основі критичного мислення тощо. Аудиторія з радістю ділилася власними спостереженнями щодо роботи в інтернеті, кожен учасник визначив кількість часу, проведеного протягом дня в інформаційному полі. Питання медіаманіпуляцій, пропаганди було розглянуто через опрацювання сайту НУШ /https://nus.org.ua/news/rejtyng-zno-ne-pokazuye-yakist-vykladannya-u-shkolah-grynevych/, мультфільму «Лавров і НАТО». Педагоги та працівники гімназії відзначили особливу важливість розуміння основних понять медіаграмотності. Для подальшої систематизації роботи з медіаграмотності працівникам гімназії були запропоновані матеріали зі збірників «Посібник з медіаграмотності» (АУП, 2019), «FREE tehnologії rozvitku kritichnogo mislennja uchnіv», «Math PISA Framework», «PISA. Читацька компетентність» тощо.
Учасники тренінгу отримали підписані директором гімназії сертифікати (сертифікат №1; за підсумками наступних тренінгів будуть видані сертифікати №2-5), які засвідчили участь у тренінгу з медіаграмотності.